Tilbake til artikler

Hvordan spare til bolig

Drømmer du om å eie din egen bolig? Å komme seg inn på boligmarkedet kan være en utfordring, men med god planlegging og boligsparing er det mulig å nå målet ditt. I denne artikkelen deler vi tips og råd for å spare til egenkapital, inkludert bruk av sparekalkulator og andre smarte løsninger.

Du må ha en egenkapital prosent på 15 %

Vanligvis krever banken at du bidrar med minimum 15 % egenkapital, så kan banken gi et boliglån på opptil 85 % av boligprisen. Hvis du ønsker å kjøpe en bolig til 4 millioner kroner, vil du normalt måtte spare opp minst 600 000 kroner (15 % av 4 millioner).

Egenkapitalkravet er en følge av interne retningslinjer i banken og utlånsforskriften. Men banken har mulighet til å avvike fra utlånsforskriften, og i Oslo er fleksibilitetskvoten 8 prosent av utlånsvolumet, mens den i resten av landet er 10 prosent.

Bruk en sparekalkulator

For å beregne hvor mye egenkapital du trenger å spare, kan du bruke vår egenkapital-kalkulator. Da kan du legge inn ønsket kjøpesum og eieform for å finne ut hvor mye egenkapital du trenger. Husk også å ta høyde for at boligprisene kan stige, som gjør at du må spare litt mer.

Når egenkapitalen er på plass må du også sikre at du kvalifiserer til boliglånet. Da tar banken hensyn til inntekten og utgiftspostene dine, og eventuelt resten av familien, for å sikre at dere kan betjene boliglånet. En tommelfingerregel er at du maksimalt kan låne 5 ganger inntekten, men det kan være betydelig lavere hvis du har lav inntekt, mye eksisterende gjeld, eller mange barn og biler som de må budsjettere som utgiftsposter.

Hvordan spare til bolig?

Sparing til egen bolig handler veldig enkelt om to ting; inntekten og utgiftene dine. Differansen av dette er hvor mye du klarer å spare.

Her er noen smarte sparetips:

  • Sett et mål: Hvor mye penger trenger du å spare og hvor lenge? Et konkret mål gir motivasjon.
  • Lag et budsjett: Få oversikt over inntekter og utgifter. Finn områder du kan spare på, for eksempel bo billigere eller reise litt mindre.
  • Øk inntektene: Kan du jobbe mer hos nåværende arbeidsgiver, eller finne en ekstrajobb? Hvis du jobber mer, har du også mindre tid til å bruke penger.
  • Prioriter sparingen: Sett av en fast sum til sparing hver måned, helst med automatisk trekk dagen etter du får lønn.
  • Utnytt spareformer: BSU, fond og aksjer kan gi avkastning og skattefordeler. Sett deg godt inn i alternativene, og ikke sett pengene på en konto med lav rente.

Du kan også kjøpe bolig med deleie

Hvis du ser at det er vanskelig å spare opp nok egenkapital på egenhånd eller det tar veldig lang tid, kan deleie være et godt alternativ. Med Finit Deleie kan du kjøpe en andel av boligen, men bo i hele. Du kan for eksempel kjøpe en bolig til 4 millioner kroner der du kun bidrar med 1/3 av egenkapitalen på 15 %, altså kr 200 000. Vi er en uavhengig aktør som tilbyr deleie av bruktboliger over hele landet slik at flere kan realisere drømmen om å eie din egen bolig. Du kan lese mer om Finit her.

Mangler du egenkapital?

Finit tilbyr en enklere vei inn i boligmarkedet for de som ikke har nok egenkapital.

Vi investerer opptil 10 % av kjøpesummen slik at du kan kjøpe bolig med 5 % egenkapital.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Med Finit deleie trenger du kun 5 % egenkapital for å kjøpe bolig. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital