Tilbake til ordboken

Boliglån

Boliglån er den delen av boligkjøpet som banken finansierer, i motsetning til egenkapitalen som kommer fra eierne. Boliglånet utgjør som regel den største delen av finansieringen og innebærer en fast månedlig utgift.

Å kjøpe en bolig er den største investeringen i livet for de fleste. Boligen skal forhåpentligvis tilby et tak over hodet i flere hundre år, og er en eiendel som stort sett stiger i verdi. Det er derfor normalt å finansiere noe av boligkjøpet med et boliglån. Her kan du lese mer om hva banken ser etter hos deg, faktorer som påvirker hvor mye du kan låne, og hvilke forpliktelser et boliglån innebærer.

Når du søker om boliglån, vil banken vurdere din kredittverdighet og evne til å betale tilbake lånet. De vil se etter en sunn økonomi og stabil inntekt fra jobb eller andre inntektskilder. De vil også kreve at du har en viss prosent egenkapital som sikkerhet for et boligprisfall eller manglende betaling av boliglånet.

Hvor mye kan man låne?

Det er tre faktorer som påvirker hvor stort boliglån du kan få: belåningsgrad, gjeldsgrad og betjeningsevne.

Belåningsgrad er den prosentandelen av boligens verdi som banken vil tillate at du kan låne, typisk 85 prosent. En belåningsgrad på 85 prosent betyr at du selv må stille med 15 prosent av kjøpesummen.

Gjeldsgrad er forholdet mellom din totale gjeld og inntekt, og er ofte maksimalt 5 ganger inntekt. Hvis du har en årslønn på kr 500 000, vil du vanligvis kunne låne opptil kr 2 500 000 (5 * 500 000). Hvis du har et studielån på kr 100 000, vil lånebeløpet reduseres til kr 2 400 000.

Betjeningsevne er din evne til å betale ned lånet og betale andre normale utgifter basert på din inntekt.

Hvis du ikke har klart å spare opp 15 prosent egenkapital kan Finit være et bra alternativ for å komme seg inn på boligmarkedet. Prøv kalkulatoren vår og se hvor mye du kan kjøpe for.

Hva består boliglånet av?

Når du tar opp et boliglån, må du betale renter og avdrag til banken.

Renten er prisen du betaler for å låne pengene, og du kan velge mellom fast eller flytende rente hele eller deler av låneperioden. Det er viktig å være oppmerksom på at rentekostnadene kan utgjøre en betydelig del av de totale kostnadene for boliglånet over tid, og derfor bør man nøye vurdere rentenivået før man inngår en avtale.

Avdrag er den månedlige nedbetalingen av lånet. Sammen utgjør renter og avdrag de månedlige kostnadene for boliglånet ditt. I tillegg kan det være ekstra kostnader knyttet til etableringsgebyr, termingebyr og lignende, som varierer avhengig av bank og lånetype.

Husk at et boliglån er en stor økonomisk forpliktelse, og det er viktig å ha en realistisk plan for hvordan du skal betjene lånet.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Når du kjøper bolig med Finit trenger du kun 5 % egenkapital. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital