Tilbake til artikler

Hvordan kjøpe din første bolig med lavt budsjett

Å kjøpe sin første bolig er en viktig milepæl i livet, men det kan være utfordrende når man har et begrenset budsjett å jobbe med. Enten det er fordi du mangler egenkapital, eller fordi banken ikke kan strekke seg så langt på boliglånet. Heldigvis finnes det strategier og tips som kan hjelpe deg å realisere drømmen om å bli boligeier, selv med et lavt budsjett. I denne artikkelen vil vi gi deg noen praktiske råd for å kjøpe bolig med et begrenset budsjett.

Kjøp bruktbolig

Å kjøpe en bruktbolig kan være en smart måte å få mer kvadratmeter for pengene. Bruktboliger er ofte billigere enn nybygg, og prisen er ofte 10 til 20 prosent lavere per kvadratmeter. Ved å heller kjøpe bruktbolig kan du også dra nytte av et etablert nabolag med god infrastruktur og fasiliteter allerede på plass. Du slipper også å vente 2-3 år før boligen er klar for innflytting.

Velg et område eller kommune med relativt lave priser

Det kan være lurt å vurdere områder med lavere boligpriser. Dette kan være innenfor samme kommune, men kanskje i et noe mindre populært eller utviklet område. Prisene kan variere betydelig mellom ulike deler av en kommune, så det kan være verdt å undersøke mulighetene i flere områder.

Du kan også vurdere om det er bedre å kjøpe i en annen kommune hvis du får mye mer for pengene der, og ulempen ved å bo der ikke er for stor i en viss tidsperiode. Eksempelvis er det mange som vil kjøpe i Oslo, men heller kjøper i Drammen eller Moss. Da får de dobbelt så mange kvadratmeter for pengene, og et bra kollektivtilbud.

Vurder fasiliteter med omhu

Når du har et lavt budsjett, kan det være lurt å vurdere hvilke fasiliteter som er nødvendige for deg. Noen fasiliteter kan gjøre boligen mye dyrere, uten at det nødvendigvis gir deg en stor bruksverdi. Det kan for eksempel være parkeringsplass, balkong/terrasse eller utsikt.

Å ofre noen av disse fasilitetene kan gi deg muligheten til å kjøpe en større bolig eller en bolig i et bedre område. Tenk gjennom hvilke fasiliteter som er viktigst for deg og prioriter deretter.

Potensial for oppussing eller mindre oppgraderinger

Å kjøpe en bolig med potensial for oppussing eller mindre oppgraderinger kan være en smart tilnærming når du kjøper din første bolig med et lavt budsjett.

Ved å investere tid og krefter i oppussing eller mindre renoveringsprosjekter, kan du øke verdien på boligen over tid.

Enkle grep som maling, utskifting av gulvbelegg eller oppgradering av belysning kan gi boligen et friskt og moderne utseende. Imidlertid er det viktig å være forsiktig og ikke overvurdere dine evner eller budsjett. Pass på å sjekke tilstandsrapporten nøye og sørg for at viktige ting som rør og elektro er i god stand fordi det kan være veldig kostbart å fikse, og da må du også bruke fagpersoner.

Vurder boliger som ikke blir solgt etter den første visningsrunden

Det er ikke uvanlig at enkelte boliger ikke blir solgt umiddelbart etter fellesvisningene. Dette kan skyldes at ingen har ønsket å gi bud, eller at budene som er kommet inn, ligger under selgerens forventninger. Selger befinner seg derfor i en litt utfordrende situasjon. Annonsen er dermed merket med "ta kontakt for visning".

Dette kan være din mulighet til å forhandle deg frem til en god pris på boligen! Ta deg tid til å undersøke mer om selgeren og deres situasjon. Hvor sterkt er deres behov for å selge boligen? Dette vil påvirke dine forhandlingskort. Ved å vise interesse og være tålmodig, kan du kanskje oppnå en gunstig avtale.

Bruk en alternativ boligkjøpsmodell

Hvis du ikke har nok egenkapital kan det være lurt å undersøke alternative boligkjøpsmodeller, som leie-til-eie, deleie eller Finit Egenkapital. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen så du kan kjøpe en bolig med kun 5 % egenkapital. Selv om Finit investerer i boligen, er du alene oppført som eier og bestemmer over boligen.

Vi har skrevet en artikkel som drøfter alle mulighetene du har dersom du mangler egenkapital til boligkjøpet. Vi omtaler alt fra sparing og lån, til alternative boligkjøpsmodeller.

Å kjøpe din første bolig med et lavt budsjett krever en strategisk tilnærming og bevisste valg. Du burde velge bruktbolig, utforske områder eller kommuner med relativt lave priser og vurdere fasiliteter med omhu. Videre kan du se etter potensial for oppgraderinger, og vurder boliger som ikke blir solgt etter etter den første visningsrunden. Da kan du realisere drømmen om å bli boligeier og få mest mulig for pengene!

Mangler du egenkapital?

Finit tilbyr en enklere vei inn i boligmarkedet for de som ikke har nok egenkapital.

Vi investerer opptil 10 % av kjøpesummen slik at du kan kjøpe bolig med 5 % egenkapital.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Når du kjøper bolig med Finit trenger du kun 5 % egenkapital. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital