Tilbake til artikler

Hvor mye kan jeg få i boliglån? Finn ut hvor mye du kan kjøpe for

Skal du kjøpe bolig for første gang, eller lurer du bare på hvor langt økonomien din rekker? Da er du ikke alene. «Hvor mye kan jeg kjøpe bolig for?» og «hvor mye kan jeg få i boliglån?» er blant de vanligste spørsmålene bankene får – og noe også vi i Finit svarer folk på daglig.

Heldigvis er det ikke veldig vanskelig å komme frem til en sum! La oss gi deg en enkel oversikt over hva som avgjør hvor mye du kan få i boliglån.

Svaret på hva du kan få i boliglån avgjøres hovedsakelig av din inntekt, gjeld og egenkapital – hvor banken er pålagt å forholde seg til reglene i utlånsforskriften. I tillegg skal banken vurdere din betalingsevne og din betalingsvilje.

1. Inntekt: Du kan låne opptil fem ganger inntekten din

En viktig regel banken må følge er at du maks kan låne 5 ganger bruttoinntekten din (det du tjener før skatt).

Eksempel

Tjener du 500 000 kr i året, kan du maksimalt låne 500 000 * 5 = 2,5 millioner.

Dette gjelder all gjeld. Også studielån, billån, forbrukslån og kredittkort. Har du noe gjeld fra før, blir boliglånet tilsvarende lavere. 

PS! Banken vil også vurdere hvor stabil inntekten din er. Hvis du jobber frilans, eller i perioder har mye overtid, vil banken vurdere hvilket inntektsnivå de kan legge til grunn.

2. Egenkapital: Du må ha minst 10 % av kjøpesummen

Banken kan låne deg mye, men ikke alt. Du må selv stille med minst 10 % av kjøpesummen i egenkapital. Det betyr at du kan låne opptil 90 % av kjøpesummen.

Eksempel

Skal du kjøpe bolig til 3 millioner, må du ha 300 000 kr i egenkapital.

Mangler du egenkapital? Da finnes det løsninger som:

  1. Medlåntaker (f.eks. foreldre som stiller med ekstra sikkerhet)
  2. Kausjonist (noen som garanterer for deg)
  3. Deleie med oss i Finit, som betyr at du kan kjøpe bolig selv om du mangler noe egenkapital

Les vår guide hvor vi tar deg igjennom alle mulighetene du har for å få boliglån uten egenkapital.

3. Du må tåle en renteøkning

Når banken vurderer deg, må de legge til grunn at du skal tåle en renteøkning på minst 3 prosentpoeng fra dagens nivå. Dette gjør de for å sikre at du har økonomi til å betjene gjelden din også dersom rente øker.

4. Andre faste utgifter

Banken vil også vurdere hvordan ditt forbruk ser ut. Da bruker de som regel SIFOs referansebudsjett, som er et verktøy for å estimere forbruksutgifter for husholdninger. Dette budsjettet tar hensyn til alder, husholdningens størrelse og livssituasjon. Blant faktorene som vil spille inn er:

  • Om du har barn eller forsørgeransvar, som medfører en del utgifter
  • Hvorvidt du har bil, som innebærer drifts- og vedlikeholdskostnader
  • Andre individ- og husholdningsspesifikke utgifter (mat, klær, husholdningsartikler, mediebruk osv.)

Slik kan du øke kjøpesummen

Oppsummert er det altså faste regler på hvor mye du totalt kan låne i forhold til inntekten din og hvor mye du må stille med i egenkapital. I tillegg skal du tåle en renteøkning, og evne å håndtere andre faste utgifter.

Men, det er grep du kan gjøre for å øke summen på finansieringsbeviset ditt:

Hvis målet er å få høyest mulig boliglån, vil jeg anbefale deg å kvitte deg med alt av usikret gjeld. Samt bil og billån. Mange tenker dette ikke har så mye å si. Men, hvis du eksempelvis selger bilen og dermed blir kvitt et billån på 100 000 vil du øke lånekapasiteten din med omtrent 1 million kroner. Dette fordi du da både reduserer gjeld med høy rente og kort avdragsprofil, og du senker de løpende utgiftene dine.
Benjamin Haskel, CEO i Finit
Benjamin Haskel, CEO i Finit

Det er også greit å vite at banken har en fleksibilitetskvote, som betyr at de på en liten andel av porteføljen sin kan avvike fra kravene i utlånsforskriften.

Hvordan finne ut nøyaktig hvor mye du kan kjøpe for?

Det enkleste er å søke om finansieringsbevis i banken. Da får du svar på hvor mye akkurat du kan kjøpe bolig for.

Mangler du egenkapital?
Da kan du søke om finansiering til boligkjøpet med Finit. Med oss kan du kjøpe bolig selv om du ikke har nok egenkapital!
Søk nå

Var denne artikkelen hjelpsom?