Tilbake til ordboken

Rente

Rente er det man betaler for å låne penger og innebærer en fast månedlig utgift, for eksempel 3,75 % av lånebeløpet. Rentene kommer i tillegg til avdragsbetalingene.

Rente er det man betaler for å låne penger. Dette gjelder både for boliglån og andre typer lån. Renten beregnes som en prosentandel av det utestående lånebeløpet, og betales hver måned, sammen med avdrag. Den totale summen som betales til banken hver måned kalles terminbeløpet.

Formel for terminbeløp

Terminbeløp = renter + avdrag + eventuelle gebyrer

Renten kan variere avhengig av flere faktorer, som for eksempel styringsrenten fra sentralbanken, markedssituasjonen og låntakerens kredittverdighet.

Bankene tilbyr ofte ulike typer renter, som fast eller flytende rente, avhengig av låntakerens ønsker og behov. Fast rente betyr at renten vil være den samme i hele eller deler av lånets løpetid, mens flytende rente kan variere i takt med markedsrenten. Fast rente gir forutsigbarhet og kan være gunstig hvis man ønsker stabile månedlige utgifter, mens flytende rente kan gi mulighet for å utnytte eventuelle rentefall.

For eksempel vil en rente på 3,75 % og en lånesum på kr 2 000 000 innebærer en rentekostnad på kr 6 250 hver måned. Husk også at renten ikke er den eneste utgiften ved et boliglån. Man må også betale avdrag på lånet, og eventuelle gebyrer og andre kostnader som kan tilkomme.

Rentekostnadene på boliglånet gir også skattefradrag på 22 prosent, noe som betyr at den reelle rentekostnaden blir lavere enn den nominelle renten. For eksempel, hvis den nominelle renten på boliglånet ditt er 3,75 prosent, vil den reelle renten etter skattefradrag være 2,93 prosent.


Var denne artikkelen hjelpsom?