Tilbake til ordboken

Omkostninger

Omkostninger er ekstra kostnader som kommer i tillegg til selve kjøpesummen på en bolig. Det er viktig å være oppmerksom på disse omkostningene når man skal kjøpe bolig, slik at man ikke blir overrasket over totalkostnaden.

Når man skal kjøpe bolig, er det flere omkostninger som kommer i tillegg til selve kjøpesummen. Disse omkostningene kan variere avhengig av boligens pris og hvilken type bolig man kjøper. Her er de vanligste omkostningene knyttet til boligkjøp:

  • Dokumentavgift: Dette er en avgift som utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen og skal betales til staten når man kjøper bolig. Dette gjelder ved kjøp av selveierbolig, men ikke andelsbolig.
  • Tinglysingsgebyr: Når man tinglyser skjøte og pant, må man betale et tinglysingsgebyr. Det koster kr 585 for å tinglyse skjøte (eierskifte) og kr 585 for å tinglyse en panterett i boligen som sikkerhet for boliglånet.
  • Boligkjøperforsikring: Dette er en forsikring som blant annet kan dekke skjulte feil og mangler ved boligen og tvister mellom partene som følge av boligkjøpet. Vanligvis koster en boligkjøperforsikring et sted mellom 0,2-0,4 prosent av kjøpesummen.

For de fleste er det dokumentavgiften som er den største omkostningen, og mange velger derfor å kjøpe en andelsbolig for å unngå å betale denne. Det er også viktig å være oppmerksom på at det kan være andre kostnader knyttet til boligkjøpet, for eksempel flyttekostnader og oppussing av boligen etter overtakelse. Det er derfor lurt å sette av en buffer til uforutsette utgifter når man kjøper bolig.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Når du kjøper bolig med Finit trenger du kun 5 % egenkapital. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital