Tilbake til ordboken

Kjøpesum

Kjøpesum er den totale prisen som betales for en bolig, inkludert eventuell fellesgjeld, men ekskludert omkostninger. Det er kjøpesummen banken bruker for å beregne boliglånet, og Finit benytter for å kalkulere investeringsbeløpet.

Når det kommer til hva som påvirker kjøpesummen for en bolig, er det flere faktorer som spiller inn. Blant de viktigste er beliggenhet, størrelse og standard på boligen, samt tilbud og etterspørsel i markedet. Boliger i populære områder med god tilgang til offentlig transport og nærhet til sentrum har ofte høyere pris enn boliger i mindre attraktive områder. Størrelsen på boligen vil også spille en rolle, da større boliger vanligvis koster mer. Standarden på boligen, som antall soverom, bad og generell tilstand, vil også påvirke prisen.

Det kan også være forskjeller i pris avhengig av hvilken type bolig det er, for eksempel en leilighet, rekkehus eller enebolig. Videre kan faktorer som utsikt, solforhold og tilgang til fasiliteter i nærområdet påvirke kjøpesummen. De fleste boligkjøpere har et begrenset budsjett, og må dermed gjøre harde prioriteringer for å få mest for pengene ut ifra deres behov og ønsker til boligen.

For en boligkjøper med et trangt budsjett kan det være lurt å vurdere om man kan gå for en mindre bolig eller en bolig i et mindre populært område. Det kan også være smart å tenke på om man kan gjøre noe oppussing selv etter kjøpet, for å øke standarden med relativt enkle grep. Et malestrøk kan gjøre underverker! Det kan også være lurt å se om det er noen boliger som har ligget på markedet en stund, da disse ofte har en lavere pris og mindre konkurranse enn nylig annonserte boliger.

Mangler du egenkapital?

Finit tilbyr en enklere vei inn i boligmarkedet for de som ikke har nok egenkapital.

Vi investerer opptil 10 % av kjøpesummen slik at du kan kjøpe bolig med 5 % egenkapital.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Med Finit deleie trenger du kun 5 % egenkapital for å kjøpe bolig. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital