Tilbake til ordboken

Selveierbolig

Selveierbolig er en eieform som gir deg fullstendig eierskap over boligen, med alle rettigheter og ansvar som følger med. Du kan for eksempel pantsette boligen, leie den ut eller pusse den opp uten tillatelse fra andre. Du er også ansvarlig for alle boligrelaterte utgifter selv, som for eksempel kommunale avgifter, vedlikehold og husforsikring.

En viktig faktor som må vurderes ved kjøp av en selveierbolig er dokumentavgiften. Når du kjøper en selveierbolig er du forpliktet til å betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Dette er en engangsavgift som går til å dekke administrative kostnader knyttet til overføringen av eiendom.

Andelsbolig er en alternativ eieform. I en andelsbolig eier du ikke den faktiske boligen, men en andel i et boligselskap, et borettslag. Du har rett til å bo i en bestemt bolig innenfor boligselskapet, men du eier ikke boligen selv. Du betaler vanligvis en månedlig felleskostnad som dekker vedlikehold, forsikring og andre fellesutgifter for hele boligselskapet. Som andelseier har du begrensede rettigheter og handlingsfrihet sammenlignet med en selveierbolig.

En stor fordel med andelsbolig er at det er en rimeligere måte å kjøpe bolig på, da du slipper å betale dokumentavgiften.

Mangler du egenkapital?

Finit tilbyr en enklere vei inn i boligmarkedet for de som ikke har nok egenkapital.

Vi investerer opptil 10 % av kjøpesummen slik at du kan kjøpe bolig med 5 % egenkapital.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Med Finit deleie trenger du kun 5 % egenkapital for å kjøpe bolig. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital