Tilbake til ordboken

Fellesgjeld

Fellesgjeld er lån som er knyttet til et borettslag eller sameie, og utgjør fellesskapets gjeld. Boligens andel av fellesgjelden, sammen med boliglånet, utgjør total belåningsgrad på den spesifikke boligen.

Fellesgjeld er lån som er knyttet til et borettslag eller sameie, og er dermed fellesskapets gjeld. Fellesgjeld er normalt, spesielt for andelsleiligheter.

Fellesgjeld brukes ofte til å finansiere byggekostnadene i nye prosjekter eller felleskostnader i forbindelse med vedlikehold og oppgradering av eiendommen. Denne gjelden er vanligvis sikret med pant i eiendommen, og som boligeier er man ansvarlig for å betale sin andel av gjelden i tillegg til månedlige felleskostnader.

Ettersom fellesgjelden ofte nedbetales via felleskostnadene, kan det være høyere felleskostnader knyttet til en bolig med høy fellesgjeld. Dette er ikke nødvendigvis negativt; hvis en del av gjelden din er fellesgjeld, tar du opp et mindre boliglån og betaler dermed mindre avdrag og renter til boliglånsbanken.

Fellesgjeld kan være en fordel for boligeiere når det kommer til vedlikehold og oppgraderinger som krever større investeringer. Ettersom gjelden er delt mellom alle boligeiere i borettslaget eller sameiet, vil kostnadene være lavere enn om hver enkelt boligeier skulle finansiert vedlikehold og oppgraderinger på egen hånd. Det kan da også finansieres med gjeld og betales tilbake over tid, og ikke som en engangskostnad.

Fellesgjeld justeres for ved kjøp av boligen. Hvis boligen eksempelvis er verdt kr 4 millioner og det er kr 1 million i fellesgjeld vil dette bli justert for når boligen kjøpes, slik at det kun betales kr 3 millioner til selgeren.

Hvis det er fellesgjeld på boligen vil lånet ditt bestå av to komponenter; både fellesgjelden i borettslaget og boliglånet fra banken, som til sammen maksimalt kan utgjøre 85 prosent av boligens verdi.

Eksempel på fellesgjeld

Du kjøper en bolig for kr 3 millioner med en fellesgjeld på kr 1 million.

Pris: 3 000 000
Fellesgjeld: 1 000 000
Pris inkl. fellesgjeld: 4 000 000

Det totale lånet ditt kan maks utgjøre 85 % av boligverdien, altså 85 % av 4 000 000 som er kr 3 400 000.

I dette tilfelle låner du ikke hele dette beløpet fra boliglånsbanken; 1 million er allerede din andel av borettslagets gjeld, så du låner resten, kr 2,4 millioner, av banken. Dette betyr lavere lånekostnader til banken, men høyere felleskostnader til borettslaget for å betjene fellesgjelden. Men den totale gjelden din er fortsatt 85 % av boligverdien: kr 2,4 millioner i boliglån, og kr 1 million som fellesgjeld.

Mangler du egenkapital?

Finit tilbyr en enklere vei inn i boligmarkedet for de som ikke har nok egenkapital.

Vi investerer opptil 10 % av kjøpesummen slik at du kan kjøpe bolig med 5 % egenkapital.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Med Finit deleie trenger du kun 5 % egenkapital for å kjøpe bolig. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital