Betjeningsevne
Betjeningsevne handler om hvor godt rigget du er for å håndtere gjeldskostnader. I forbindelse med boligkjøp handler betjeningsevne om hvor mye du har råd til å betale på boliglånet ditt hver måned – altså hvor god økonomisk kapasitet du har til å håndtere lånet.
Banken vurderer betjeningsevnen din når du søker boliglån, for å sikre at du kan klare å dekke utgiftene dine både nå og i fremtiden. De ser blant annet på inntekten din, faste utgifter, andre lån og hvor mye boliglånet vil koste deg hver måned.
Dessuten skal banken også ta høyde for at renten kan øke – derfor vurderer de om du vil klare å betjene lånet med en rente som er høyere enn dagens nivå (banken er pålagt å teste om du tåler minst 3 prosentpoeng økning).
Dette påvirker betjeningsevnen din:
- Inntekt (lønn, trygd, faste inntekter)
- Faste utgifter (strøm, forsikringer, barnehage, studielån osv.)
- Andre lån og kredittkortgjeld
- Antall personer i husholdningen (f.eks. barn som gir høyere levekostnader)
- Hvor stort boliglån du søker om
- Hva slags rente banken legger til grunn i beregningen
For å beregne faste utgifter, bruker banken som regel et standardbudsjett i stedet for å utarbeide et individuelt budsjett for deg. SIFOs referansebudsjett, som mange bruker, bygger på faste satser som tar hensyn til alder, husholdningens størrelse og livssituasjon.
Hvorfor er betjeningsevne viktig?
Banken er pålagt å gjøre en ansvarlig vurdering av betjeningsevnen din før de gir deg lån. Det er for å unngå at du får et lån du i praksis ikke har råd til. For deg som låntaker betyr det at du får en tryggere økonomi, med lån som er tilpasset det du faktisk kan håndtere.
Hvordan kan du styrke betjeningsevnen din?
- Økt inntekt (f.eks. gjennom ekstrajobb eller høyere stillingsprosent)
- Redusert gjeld (f.eks. gjennom å betale ned kredittkort eller forbrukslån)
- Økt egenkapital (som gir lavere lånebeløp)