Tilbake til artikler

Deleie og leie-til-eie: hva er forskjellen?

Når man skal kjøpe sin første bolig, kan det være vanskelig å spare nok penger for å oppfylle kravet om 15 prosent egenkapital. Heldigvis finnes det alternative boligkjøpsmodeller som kan gjøre veien til boligmarkedet enklere. Hvis du sliter med å få boliglån uten egenkapital kan du vurdere leie-til-eie og deleie.

Hva er deleie?

Deleie er en eieform der du kjøper en del av en bolig, men bor i hele. Du kjøper vanligvis minimum 50 prosent av boligen og betaler markedsleie for den delen av boligen som eies av den andre parten. Dette betyr at du kan kjøpe en bolig til for eksempel 4 millioner kroner, der du betaler halvparten, altså 2 millioner kroner, finansiert med 15 prosent egenkapital og 85 prosent gjeld. Dermed trenger du kun 300 000 kroner i egenkapital.

I deleie-modellen betaler du eiekostnader på din del av boligen, som hovedsakelig består av renter og avdrag til banken, samt felleskostnader til sameiet/borettslaget. I tillegg betaler du husleie på den delen av boligen du ikke eier selv. Du er også ansvarlig for vanlige boligutgifter som strøm, forsikring og internett.

Med deleie-modellen bygger du egenkapital ved at du får din del av prisstigningen på boligen, i tillegg til avdragene du betaler på boliglånet ditt underveis. Denne egenkapitalen, sammen med eventuell sparing, skal gradvis sikre at du kan kjøpe en større del av boligen og til slutt eie den helt selv.

Hva er leie-til-eie?

Leie-til-eie er en boligkjøpsmodell der du inngår en leieavtale med en rett til å kjøpe boligen til en fastsatt pris gjennom avtaleperioden, som typisk er 3-5 år fra boligen er ferdigstilt. Dette betyr at du for eksempel kan leie en bolig til 4 millioner kroner og kjøpe den når du er klar for det ved å benytte deg av kjøpsretten. Med Leie-til-eie trenger du ingen egenkapital ved avtaleinngåelse, kun 3 måneders depositum for husleien.

I leieperioden betaler du normal husleie til utbyggeren, i tillegg til vanlige boligutgifter som strøm, forsikring og internett.

Med leie-til-eie bygger du egenkapital hvis boligprisen stiger. Det fører til at den faktiske verdien av boligen er høyere enn prisen du har rett til å kjøpe den for.

Hvis boligprisen for eksempel har steget med 10 % i avtaleperioden, har boligverdien økt fra 4 millioner kroner til 4,4 millioner kroner. Differansen på 400 000 kroner blir din egenkapital hvis du benytter deg av kjøpsretten. Denne egenkapitalen, pluss eventuell sparing ved siden av, kan på sikt gjøre det mulig for deg å ha 15 prosent egenkapital, som sammen med et boliglån på 85 prosent av den fremtidige verdien, gir deg muligheten til å kjøpe boligen fra utbyggeren til den fastsatte prisen.

Hvilken modell er best for deg som mangler egenkapital?

En oppsummering av de viktigste forskjellene mellom deleie og leie-til-eie kan du se oppstillingen nedenfor:

Deleie:

  • Minimum egenkapital fra deg: 7,5 % av kjøpesummen
  • Ditt eierskap ved avtaleinngåelse: Minimum 50 prosent av boligen
  • Løpende utgifter for deg: Eiekostnader på din del; Husleie på øvrige del; Boligutgifter
  • Hvordan du bygger egenkapital: Prisstigning på din del; Avdrag på din del; Sparing
  • Annet å være klar over: Tilbys vanligvis i nybyggmarkedet; innflytting om 2-3 år

Leie-til-eie:

  • Minimum egenkapital fra deg: 3 måneders depositum
  • Ditt eierskap ved avtaleinngåelse: Ingen eierskap før du har benyttet kjøpsretten
  • Løpende utgifter for deg: Husleie til utbygger; Boligutgifter
  • Hvordan du bygger egenkapital: Prisstigning på hele boligen; Sparing
  • Annet å være klar over: Tilbys vanligvis i nybyggmarkedet; innflytting om 2-3 år

Det er viktig å vite at både deleie og leie-til-eie er boligkjøpsmodeller som kan variere mellom ulike tilbydere. Det kan være noen forskjeller i betingelser og vilkår. I tillegg tilbys disse modellene vanligvis kun av boligbyggere på deres nybyggsprosjekter, så det tar derfor ofte 2-3 år fra avtaleinngåelsen til du kan flytte inn i boligen.

Finit Deleie

Finit er Norges største tilbyder av deleie i bruktboligmarkedet.

Finit bidrar med opptil 10 % av kjøpesummen, slik at du kun trenger 5 % egenkapital for å kjøpe bolig. Du er den aktive eieren og står registrert som eier av boligen, mens Finit er en passiv eier som kun har rett på en mindre del av avkastningen som skapes.

I tillegg er Finit tilgjengelig på bruktboligmarkedet som gjør at du kan velge blant et stort utvalg av boliger på Finn.no og flytte inn relativt raskt.

Målet til Finit er å tilby en deleie-modell som var billigere, mer forbrukervennlig og med et større utvalg av boliger.

Du kan lese mer om Finit her, eller prøve kalkulatoren vår for å se hvor mye du kan kjøpe for.


Var denne artikkelen hjelpsom?
Mangler du egenkapital?

Finit tilbyr en enklere vei inn i boligmarkedet for de som ikke har nok egenkapital.

Vi bidrar med opptil 10 % av kjøpesummen slik at du kan kjøpe bolig med 5 % egenkapital.

Vi hjelper deg med egenkapitalen

Med Finit Deleie trenger du bare 5 % egenkapital for å kjøpe bolig. Finit investerer opptil 10 % av kjøpesummen. Søknaden tar 5 minutter og er helt uforpliktende.

Fornøyd boligeier med nok egenkapital